Tot een paar jaar geleden waren er niet heel veel mensen bekend met bitcoins. Inmiddels staan we er elke dag mee op en gaan we er mee naar bed. Bitcoins are taking over. Wanneer je nog niet weet wat het is, heb je de afgelopen tijd onder een steen geleefd. Het is misschien wel de toekomst. Maar wat zijn bitcoins nou precies? En waar komt het vandaan?

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoin is de bekendste cryptocurrency, een munteenheid die niet bestaan in munten of briefgeld. Je kunt het niet zien of vasthouden, het is virtueel. Voor de meeste iets wat moeilijk te begrijpen is. Vaak wordt het vergeleken met goud, goud moet gedolven worden. Bitcoins ook, maar dan digitaal. Zonder dat er banken of overheden tussenkomen, kun je er op een makkelijke manier mee betalen. Nog niet alle winkels accepteren de bitcoin, maar dit aantal is snel aan het groeien.

bitcoins

Wie is de bedenker?
Satoshi Nakamoto, dit is de mysterieuze Japanse programmeur die bitcoin heeft bedacht. Of hij echt bestaat is niet helemaal duidelijk, maar ze zeggen het. Er zijn genoeg theorieën bedacht wie het precies zou zijn en waarom hij de bitcoin heeft uitgevonden. Maar de waarheid weet niemand. Wel wordt er gespeculeerd dat Satoshi in het bezit zou zijn van ongeveer 1 miljoen bitcoins.

Hoe ontstaan ze?
Bitcoins ontstaan in het “mining” proces. Dat is in principe het proces waarbij wordt vastgelegd en gecontroleerd welke betalingen er in het bitcoin netwerk worden gedaan.
De goedgekeurde betalingen worden vastgelegd in de blockchain. Dat is het bitcoin-kasboek, dat gedeeld wordt tussen alle bitcoin gebruikers. Om betalingen te valideren en vastleggen, heb je speciale hardware nodig en dit verbruikt ontzettend veel stroom. Bitcoin-mining gaat je daarom zelf (bijna) niet meer lukken, het kost je een hoop geld om dat te doen. Wie het wel doet, krijgt een beloning wanneer zijn computer of mining-hardware de rekensom oplost. Namelijk, 12,5 bitcoins. In 2040 zullen alle bitcoins gemaakt zijn, tot die tijd worden er nog 21 miljoen gemaakt.

Risico of niet?
Natuurlijk brengt het risico’s met zich mee, je brengt je cryptomunten tenslotte naar de bitcoinbeurs. Er is niemand die jouw geld terug kan halen bij een foute betaling, plus, hackers liggen altijd op de loer. De grootste tip die ik je kan geven, investeer nooit meer geld dan je kunt verliezen en lees je eerst goed in. Misschien ben je al te laat met instappen, de bitcoin is namelijk alweer een behoorlijk stuk in waarde gedaald. Als je wil investeren, doe dat dan in kleinere cryptomunten.