5 Tips om het maximale uit je team te halen met projectmanagement software

Projectmatig werken, voor de één is het een walk in the park, de ander heeft er wat meer moeite mee. Vooral het team motiveren is bij sommige projectleiders een heikel punt. Het is namelijk een belangrijk aspect van een succesvol project. Het team kan een project maken of breken, daarom hebben wij hieronder vijf tips geformuleerd die jou kunnen helpen om het maximale uit je team te halen.

Maak een planning met taakverdeling

Voordat je begint met jouw project is het belangrijk om een goede planning te maken. De planning gebruik je als rode draad en houvast tijdens jouw project. Denk eraan dat je duidelijk vermeldt wie verantwoordelijk is voor welke taken en wanneer de deadline is. Veel projectmanagement software beschikt over een taakmanagementfunctie. Hiermee kun je jouw project verdelen in deelprojecten. Aan de deelprojecten kun je vervolgens deadlines, middelen en budgetten hangen. Verdeel de deelprojecten over verschillende personen in jouw team en stel een duidelijke deadline. Zo weet iedereen precies waar hij of zij aan toe is.

Zorg dat het volledige team zich verantwoordelijk voelt

Verantwoordelijkheid zorgt ervoor dat het team zich vol inzet om jouw project uit te laten groeien tot een succes. Niemand vindt het fijn om te falen. Door eenieder zijn eigen taak te geven, maak je hem of haar verantwoordelijk voor een onderdeel in jouw project. Het werkt erg motiverend voor jouw team wanneer zij zich serieus genomen voelen en de daarbij behorende verantwoordelijkheid op zich krijgen. Probeer het uit bij jouw volgende project en ontdek of jouw team er klaar voor is om de verantwoordelijkheid van een (deel)project op zich te nemen.

Zorg voor een goede communicatie

Een goede communicatie draagt bij aan het succes van jouw project. Met projectmanagement software kun je eenvoudig met alle betrokkenen communiceren. Iedereen beschikt over dezelfde informatie en alle gegevens kunnen snel worden gedeeld via het programma. Dit is goed voor de samenwerking, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden. Daarnaast kan het aantal vergaderingen of bijeenkomsten verminderd worden, omdat iedereen alle informatie kan zien via de projectmanagement tool. De tijd die je hiermee bespaart kun je weer in jouw project steken.

Maak gebruik van een projectmanagement app

Wil jij dat jouw team altijd en overal beschikt over alle projectinformatie? Kies dan voor een projectmanagement app. Dankzij de app is alle informatie over jouw project altijd beschikbaar voor alle betrokkenen, ongeacht de locatie. Het enige dat zij hiervoor nodig hebben is een mobiele telefoon. Dankzij de app is niemand meer gebonden aan kantoor of een desktop. Dat is handig, want dan kan iedereen de gegevens en voortgang bijhouden op locatie. Hierdoor is alle informatie altijd up-to-date en kan jouw team overal en wanneer dan ook met elkaar communiceren.

Geef je teamleden de complimenten die ze verdienen

Een werknemer of teamlid die zich gewaardeerd voelt, werkt efficiënter. Hoe beter de sfeer op de werkvloer, hoe hoger de efficiëntie. Zorg ervoor dat jouw team zich gewaardeerd voelt. Het klinkt als een simpele tip, maar is zeker niet onbelangrijk. Is er een deadline gehaald of is het project succesvol afgerond? Laat dit jouw team dan weten, dat kan bijvoorbeeld met de chatfunctie van een project app.