De beveiliging van je bedrijf gaat veel verder dan goede sloten op de deur en een alarmsysteem. Tegenwoordig staat er namelijk ook hartstikke veel vertrouwelijke informatie in de cloud. Afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, zou het best wel eens kunnen dat hier de meest waardevolle zaken zijn opgeborgen. Het is daarom verstandig om ook naar de cybersecurity van je bedrijf te kijken. Heb jij al eens nagedacht over hoe je je bedrijf beveiligt tegen cybercrime?

Niet iedereen hoeft alles te weten

Je werknemers hebben waarschijnlijk toegang tot een gemeenschappelijke server of cloud. Vaak heeft iedereen dan ook nog eens toegang tot alle bestanden. Zo kan de stagiair die een maandje mee komt lopen zo bij jouw administratie. Dit is niet verstandig. Je kunt het beste verschillende mappen maken, waarin je onderscheid maakt tussen leidinggevend personeel, jezelf en de rest van het personeel. Je kan dan iedereen toegang geven tot exact de bestanden die hij of zij nodig heeft voor het werk.

Creëer bewustzijn bij je personeel  

Data komt vaak in de verkeerde handen terecht als een personeelslid een phishingmail aanziet voor een authentieke mail en er per ongeluk op klikt. Ook kan het gebeuren dat personeel simpelweg niet weet wat gevaarlijk gedrag is online. Bewustwording van informatiebeveiliging is daarom vaak een belangrijk onderdeel van de bedrijfsveiligheid. Laat je personeel daarom een cursus volgen over de werkwijze van cybercriminelen. Zo weten zij vervolgens hoe ze zich het beste kunnen gedragen om ernstige gebeurtenissen te voorkomen.

Neem extra maatregelen

Met nog een paar kleine aanpassingen, is je bedrijf al snel veel beter beschermd tegen cybercrimes. Kijk bijvoorbeeld eens naar het wachtwoord van je wifi. Deel het wachtwoord liever niet met je werknemers en maak een apart netwerk aan voor je klanten, als je wil dat zij gebruik kunnen maken van je wifi. Ook is het belangrijk om de computers up-to-date te houden en regelmatig back-ups te maken van het werk. Je denkt misschien dat het jouw bedrijf nooit overkomt, of dat het niet zoveel uitmaakt, totdat het je overkomt.