Het maken van je eigen website, het klinkt natuurlijk prachtig, maar hoe ga je dit in hemelsnaam voor elkaar krijgen? Voor mensen die nieuw zijn in het vak, zien de teksten er uit als een bijeengeraapt zooitje. Echter zijn HTML en CSS enorm logisch opgebouwd. Maar hoe werkt dit dan?

Wat is HTML en CSS?

Net als bij alle nieuwe onderwerpen die je leert in je leven, begin je bij het fundament van HTML en CSS, want wat is HTML en CSS nou werkelijk? HTML (HyperText Markup Language) en CSS (Cascading Style Sheets) zijn één van de vele programmeertalen die worden gebruikt voor het ontwikkelen van websites, app’s en andere programma’s. HTML en CSS zijn twee aparte talen, maar zijn onlosmakend verbonden met elkaar. Om een duidelijk beeld te creëren gaan we iets dieper op de stof in.

HTML
HyperText Markup Language wordt gebruikt voor het opbouwen van een webpagina. Je kunt zien als een skelet, de basis van je website. Om een voorbeeld te geven, de website waar jij nu op zit is opgebouwd uit allerlei verschillende HTML elementen die samen komen tot wat jij nu ziet. Ziet er best mooi uit toch? Echter is dit niet alleen mogelijk met HTML. Hier komt zijn vriendje CSS tevoorschijn.

CSS
Cascading Style Sheets wordt gebruikt voor de opmaak van een website. Als een pagina alleen bestaat uit HTML is het een kille en saaie boel. Hoe goed de content van een website ook is, het oog wil ook wat. Daarom gebruiken CSS om alles naar wens te maken van de gebruiken om een zo goed mogelijke indruk te geven. CSS maakt gebruikt van de elementen die zijn gemaakt bij HTML. Dit werkt zeer nauwkeurig en is dus ideaal om jouw pagina zo mooi mogelijk te maken. Hieronder vindt je een simpel voorbeeld hiervan:

Hoe leer ik HTML en CSS?

Het leren van HTML en CSS is net als bij elke andere taal in het begin. Het begrijpen van woorden en begrippen staat centraal. Het voordeel van HTML en CSS leren ten opzichte van een nieuwe spreektaal is dat het gebouwd is op de Engelse taal. Kort gezegd betekend dit dat wanneer je de begrippen + de gevolgen kent, je de basistaal al snel beheerd.

Het geluk die startende programmeurs nu hebben is dat het wiel al is uitgevonden. Als je online gaat zoeken zijn er tal van mogelijkheden waar jij programmeren kunt leren. De hoeveelheid tijd en energie die bereid bent erin te stoppen is echter doorslaggevend wat voor de keuze qua opleiding. Wanneer je veel tijd te besteden hebt, is het ideaal om een cursus in de buurt te doen bij een bedrijf die daar in gespecialiseerd is. Indien je minder tijd hebt en je jouw eigen werktempo wilt bepalen is het ideaal om een online cursus te doen. Een mooi voorbeeld hiervoor is: “Codecademy“. CodeCademy is een gratis online cursus voor beginnende programmeurs. Bij de cursus wordt je meegenomen op een avontuur en opgeleid tot een volwaardige programmeur (niet alleen HTML en CSS, maar ook enorm veel andere talen). Echter is het wel aan te raden om te kiezen voor de Pro versie($19,99 per maand). Dit is geen reclame, maar de Pro versie geeft enorm veel leerzame extra oefenstof en extra opdrachten.

Conclusie

Hoe leer je HTML en CSS? Net als bij elk andere nieuwe taal dat je leert, gaat het om de tijd en energie die je erin stopt. Echter, een belangrijk advies is om niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, want dit is al voor jou gedaan. Zoek een cursus dat past bij jouw als persoon en leer van experts uit het vakgebied. Naarmate je meer ervaring op doet zul je moeten oefenen. Je kunt sites zoals: “scratchpad” gebruiken om de stof die je hebt behandeld bij de cursus echt te leren toepassen. Uiteindelijk valt en staat het met DOEN! Probeer zoveel mogelijk uit en ga oefenen, oefenen en nog eens oefenen!